Πώς στήνω μία νόμιμη έδρα για την επιχείρησή μου οπουδήποτε;

Tolis Aivalis
21 min readNov 28, 2020

--

Photo by @lucabravo Unsplash

Αν είσαι ένας επαγγελματίας, θέλεις να ξεκινήσεις να παρέχεις υπηρεσίες σε άλλους και ψάχνεις τρόπο τιμολόγησης, αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει. Δεν έχει σημασία που πουλάς, ούτε τι υπηρεσίες παρέχεις. Digital marketing, εκπαίδευση, ζωγραφική, online products & services, software, software as a service, consultation; Δες παρακάτω πως να ξεκινήσεις να τιμολογείς στήνοντας τη δική σου επιχείρηση.

Τα πρώτα βήματα κάθε επιχειρηματία

Οι πρώτοι πελάτες

Υπάρχει η λάθος αντίληψη οτι η δημιουργία έδρας ειναι το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος που επιχειρεί. Λάθος. Το πρώτο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει έναν επαγγελματία ή επιχειρηματία είναι να βρει πελάτες και να έχει κάποια πιθανά έσοδα. Πριν κάνετε τον κόπο να στήσετε μία επιχείρηση και να αρχίσετε να έχετ έξοδα συντήρησής της, βρείτε πελάτες. Το στήσιμο μίας επιχείρησης και άρα η δημιουργία φορολογικής έδρας είναι ένα happy to have problem γιατί θα το κάνετε αφού έχετε πελάτες και άρα λόγο.

Οι πρώτες συμφωνίες

Όσο δεν έχεις επιχείρηση/έδρα, κάνεις με τους πελάτες σου ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με τα δικά σου προσωπικά στοιχεία, που περιγράφει τις υποχρεώσεις σου και τις αμοιβές σου κατόπιν έκδοσης οποιουδήποτε νόμιμου παραστατικού. Πολλοί θεωρούν οτι δεν μπορούν να υπογράψουν συμφωνητικό αν δεν έχουν ήδη επιχείρηση και άρα στοιχεία τιμολόγησης κάτι που είναι λάθος. Το συμφωνητικό μπορεί να αναφέρει οτι το παραστατικό θα δοθεί στο μέλλον ή οτι θα το εκδώσει κάποιος άλλος (που θα κόβει για λογαριασμό σου) ή οτι θα πληρωθείς με απλή απόδειξη είσπραξης. Το ποιος κόβει τελικά το παραστατικό είναι θέμα φορολογικό και όχι νομικό.

Οι πρώτες τιμολογήσεις & εισπράξεις σου

Οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες/freelancers στην αρχή πληρώνονται μαύρα. Αυτό είναι λύση ανάγκης αλλά κακή πρακτική. Άλλοι επιλέγουν την απόδειξη είσπραξης (κόβεται από από τον πελάτη σας προς εσάς για να δικαιολογήσει τα έξοδα του προς κάποιον). Αυτό σας περιορίζει γιατί δεν επιτρέπει μεγάλα ποσά ετησίως αλλά είναι νόμιμο. Παρόλα αυτά μπορείτε στην Ελλάδα να εισπράξετε αμοιβές μέχρι 5,000–6,000 τον χρόνο χωρίς να έχετε κάνει έναρξη. Συμβουλευτείτε έναν καλό λογιστή για να ενημερωθείτε για αυτά.

Αργότερα υπάρχουν δύο επιλογές: 1) βρίσκετε κάποιον τρίτο με υπάρχουσα επιχείρηση και παρόμοιο αντικείμενο να κόβει παραστατικά και του πληρώνετε τον φόρο που αναλογεί στο παραστατικό (νόμιμη πρακτική αλλά κουραστική γιατί κάποιος άλλος κάνει τα λογιστικά για εσάς) ή 2) χρησιμοποιείτε υπηρεσίες virtual έδρας και τιμολόγησης που κάνουν ακριβώς αυτό (τις οποίες αναλύω παρακάτω).

Είναι φυσικό να ξεκινήσετε έτσι μέχρι να δείτε ότι έχετε ένα σταθερό εισόδημα και άρα αξίζει τον κόπο να στήσετε επιχείρηση. Αν και όταν η δουλειά σοβαρέψει και δείτε οτι έχετε 1–2 πελάτες με σταθερό εισόδημα τότε θα φτάσετε στο ευχάριστο πρόβλημα: “πρέπει να στήσω μία δική μου επιχείρηση ώστε να εκδίδω τα δικά μου τιμολόγια”. Ας εξηγήσουμε όμως τα βασικά για το τι είναι έδρα επιχείρησης.

Τι είναι η έδρα μίας επιχείρησης

Μία έδρα μιας επιχείρησης σημαίνει πρακτικά τα παρακάτω:

  • H επιχείρησή σου έχει ένα όνομα (που αποφασίζεις εσύ ή διαλέγεις έτοιμο) και έχει μία φυσική διεύθυνση αλληλογραφίας κάπου στον κόσμο. Το αν έχει και γραφείο δεν έχει σημασία, αυτό μπορεί να είναι οπουδήποτε αλλού ή να μην έχει καθόλου γραφείο.
  • Η επιχείρησή σου έχει δικό της εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό κάπου στον κόσμο για να μπαίνουν τα έσοδα και να πληρώνονται τα έξοδα. Ιδανικά έχεις και μία debit εταιρική κάρτα.
  • Η επιχείρησή σου υπάγεται στους εταιρικούς, περιουσιακούς, επενδυτικούς και φορολογικούς νόμους του κράτους στο οποίο βρίσκεται ή έδρα/διεύθυνσή της και άρα πληρώνεις φόρους για τα κέρδη της στο κράτος αυτό.

Έτσι η επιχείρησή σου βρίσκεται σε κάποιο κράτος, πουλάει, υπογράφει συμφωνίες, τιμολογεί, εισπράτει έσοδα και κάνει έξοδα, αποκτά περιουσία και φορολογείται στο κράτος αυτό.

Εσύ είσαι ο ιδρυτής και παράλληλα ο κύριος μέτοχος. Σου ανήκει. Εσύ μένεις οπουδήποτε, η επιχείρησή σου μπορεί να έχει έδρα οπουδήποτε αλλού.

Το που στοχεύει ή παρέχει υπηρεσίες μία επιχείρηση είναι εντελώς άσχετο με την έδρα της. Μπορεί (και πρέπει) να πουλάει παντού στον κόσμο. Μπορεί (και πρέπει) να παίρνει προμήθειες ή υπηρεσίες από παντού στον κόσμο. Μπορεί να παραδίδει προϊόντα παντού στον κόσμο. Μπορεί να έχει εργαζόμενους ή συνεργάτες παντού στον κόσμο. Μπορεί να έχει μετόχους (όπως εσένα) παντού στον κόσμο. Αυτό είναι και η βάση της ελευθερίας εμπορίου, υπηρεσιών και επιχειρηματικότητας.

Τώρα που εξηγήσαμε τα βασικά ας δούμε ποια έδρα βολεύει.

Τι είναι βολική επιχειρηματική έδρα;

Μια “βολική” επιχειρηματική έδρα είναι αυτή η οποία καλύπτει (κατ’ εμέ) αυτά τα 4 σημαντικότατα κριτήρια:

  1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ. Βρίσκεται σε χώρα/κράτος η οποία επιτρέπει να στήσεις και να διαχειρίζεσαι την επιχείρηση σου γρήγορα, εύκολα και on line. Πιστέψτε με αυτό σας ενδιαφέρει πρώτο.
  2. ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Βρίσκεται σε χώρα/κράτος με εύκολο, καλό και αναγνωρισμένο εταιρικό καθεστώς (δηλαδή εταιρικό δίκαιο, προσλήψεις, καταστατικά, επιχειρηματική νομοθεσία, υποχρεώσεις & ευθύνες μετόχων). Αυτό μπορεί να μην σας νοιάζει τον πρώτο χρόνο θα σας πονέσει όμως αργότερα όταν θα πρέπει να διαχειρίζεστε από ένα απλό πιστοποιητικό μέχρι προσλήψεις υπαλλήλων.
  3. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Βρίσκεται σε χώρα/κράτος με εύκολο και καλό φοροτεχνικό και φορολογικό καθεστώς για την φορολογία εισοδήματος ή φορολογία μοιράσματος κερδών προς μετόχους (δηλαδή εσένα). Αυτό σας νοιάζει άμεσα γιατί θα το πληρώνετε από τον πρώτο χρόνο.
  4. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Βρίσκεται σε χώρα/κράτος με εύκολο, καλό και βολικό επενδυτικό καθεστώς (δηλαδή αποτίμηση, νομοθεσία επενδύσεων, εξασφαλίσεις, όροι). Αυτό είναι πολύ σημαντικό αργότερα όταν θα θέλετε να “σηκώσετε” χρήματα από τρίτους επενδυτές. Δηλαδή σε 1–4 χρόνια.

Αναφέρω λοιπόν κάποιες λύσεις για επιλογή έδρας μιας επιχείρησης βάσει αυτών των 4 κριτηρίων που μόλις ανέφερα. Άρα θα δείτε προτάσεις για χώρες που πληρούν και τα 4 αυτά κριτήρια, όχι όλες τις πιθανές επιλογές παγκοσμίως και σαφώς όχι τις off-shore χώρες (που έχουν μηδενική φορολογία και άρα φορολογικά συμφέρουν αλλά όχι στα υπόλοιπα). Αν για παράδειγμα σας νοιάζει μόνο η φορολογία αξίζει να κοιτάξετε την Βουλγαρία, Ρουμανία, Μάλτα στην Ευρώπη ή όλες τις offshore χώρες. Δεν τα πάνε καλά όμως αυτές οι επιλογές στα υπόλοιπα που ανέφερα.

Μα εγώ κατοικώ στην Ελλάδα, πως θα έχω επιχείρηση αλλού;

Οποιοσδήποτε Ευρωπαίος (ναι και Έλληνας) πολίτης έχει δικαίωμα να έχει όσες νόμιμες επιχειρήσεις θέλει οπουδήποτε στον κόσμο και οι εταιρίες του θα φορολογούνται νόμιμα εκεί όπου βρίσκεται η έδρα τους. Αυτός ως μέτοχος και φυσικό πρόσωπο φορολογείται πάντα εκεί που είναι η φορολογική του έδρα (π.χ. στην Ελλάδα) για τα κέρδη που εισπράττει από την επιχείρηση του αν τα εισπράττει.

Η λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει εδώ είναι πως ένας Ευρωπαίος πολίτης ή επαγγελματίας πρέπει να κάνει έδρα στην χώρα που ζει ή στην χώρα στην οποία πουλάει τις υπηρεσίες του. ΛΑΘΟΣ. Μάλιστα πολλοί λογιστές ερμηνεύουν λάθος το άρθρο 4 του Κ.Φ.Ε. της Ελληνικής φοροτεχνικής νομοθεσίας που περιγράφει το τι θεωρείται Ελληνική επιχείρηση φορολογητέα στην Ελλάδα για να το στηρίξουν αυτό. Ένας Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να δημιουργήσει μία ανεξάρτητη επιχειρηματική έδρα οπουδήποτε στον κόσμο και να πουλάει οπουδήποτε στον κόσμο.

Εσύ ζεις στην Ελλάδα μεν, αλλά μπορείς να στήσεις μια επιχείρηση κάπου αλλού. Μάλιστα μπορεί και να μην φαίνεται δημοσίως οτι είσαι ιδιοκτήτης/μέτοχος της επιχείρησης αυτής αναλόγως του τι επιτρέπει η φορολογική νομοθεσία της χώρας που θα την στήσεις (π.χ. στην Κύπρο δεν φαίνεσαι εσύ ως κύριος μέτοχος και δεν είσαι εσύ ο Διευθυντής τυπικά αλλά το γραφείο που σου στήνει την εταιρία). Μπορείς να είσαι ο μοναδικός μέτοχος στην επιχείρησή σου ή να βάλεις και άλλους μετόχους. Μπορείς να είσαι εκτός από μέτοχος και υπάλληλος ή Διευθυντής της επιχείρησής σου ή και όχι (δεν είναι απαραίτητο ότι όταν στήνεις μια επιχείρηση και άρα είσαι μέτοχος, ότι εμφανίζεσαι και ως υπάλληλος της επιχείρησής σου — δυο διαφορετικά πράγματα.

Άρα δεν έχει καμία σχέση το που είναι η δική σου νόμιμη φορολογική κατοικία (στην χώρα όπου είσαι εγγεγραμμένος δηλαδή) με το που είναι η νόμιμη φορολογική κατοικία/έδρα της επιχείρησής σου (στην χώρα στην οποία είναι εγγεγραμμένη δηλαδή). Δυο διαφορετικά πράγματα. Ο καθένας φορολογείται στην έδρα του για τα δικά του εισοδήματα. Νομίζω το εμπεδώσαμε.

Virtual έδρα ή αλλιώς ενοικίαση έδρας

Όπως ανέφερα παραπάνω μία καλή λύση για αρχή είναι η εικονική έδρα γιατί σας επιτρέπει να εκδίδετε τα πρώτα τιμολόγια ως Ελ. Επαγγελματίας. Γράφεσαι σε μία υπηρεσία που σου δίνει την δυνατότητα να ‘νοικιάσεις’ την δική τους επιχείρηση ως εικονική επιχείρηση και να υπογράφεις συμβάσεις μέσω αυτών όπως και να εκδίδεις τιμολόγια σε άλλους μέσω αυτών. Όλα online. Τέτοιες υπηρεσίες είναι η Winglio, η Rentacompany.com, ή Εσθονική XOLO την οποία και συστήνω. Αυτές οι υπηρεσίες σου προσφέρουν νόμιμη έδρα στην Ευρώπη (συνήθως στην Ιρλανδία ή την Εσθονία), καταχώριση στο VIES (το Ευρωπαϊκό μητρώο για ΦΠΑ δηλαδή), κάρτα αναλήψεων και το βασικότερο: να εκδίδεις τιμολόγια όπου θέλεις όποτε θέλεις και όταν δεν θέλεις απλώς σταματάς να τους χρησιμοποιείς. Κάθε φορά που εκδίδεις τιμολόγια σε άλλους αυτοί κρατούν αυτόματα ένα ποσοστό (π.χ. η Winglio και η Rent a Company κρατούν το 6% ενώ η Xolo κρατά το 5%). And that’s it. Πολύ βολική λύση για αρχή για να είστε νόμιμοι και να μην μπειτε αμέσως στην διαδικασία να στήσετε δική σας εταιρία/έδρα.

Οι παροχές του Rent a company

Έδρα στην Ελλάδα

Την Ελλάδα την γνωρίζουμε καλά. Έχει χιλιάδες φορολογικούς και γραφειοκρατικούς λόγους που δεν της επιτρέπουν προς το παρόν να είναι στις προτάσεις μου γιατί δεν πιάνει κανένα από τα 4 κριτήρια. Γραφειοκρατία, καθυστερήσεις, εμπλοκή του δημοσίου, υποχρεωτικό μηνιαίο κόστος ασφάλισης ιδιοκτητών (ΕΦΚΑ), υποχρεωτικό μηνιαίο κόστος λογιστή, υποχρέωση φυσικής έδρας με γραφείο (άρα ενοικίαση) ή με δήλωση του σπιτιού σου, υποχρεωτικά τέλη επιτηδεύματος, υψηλός κλιμακωτός φόρος εισοδήματος επιχείρησης 27%, περαιώσεις & ελέγχους, υποχρεωτική επαφή με το δημόσιο και άρα διαφθορά, προκαταβολή φόρου εισοδήματος για την επόμενη χρονιά (whaaat), υποχρέωση διατήρησης βιβλίων και παραστατικών για ελέγχους στο μέλλον (δηλαδή χαρτούρα για αρκετά χρόνια), κάκιστο επενδυτικό καθεστώς άβολο για τον επιχειρηματία και τον επενδυτή, κάκιστο νομικό/ποινικό σύστημα όσο αφορά τις επιχειρήσεις άβολο για τον επιχειρηματία, κάκιστο και ακριβό σύστημα μισθοδοσίας (14 μισθοί και υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές), πολύ κακό σύστημα κατοχύρωσης intellectual property που μάλιστα δεν αναγνωρίζεται έξω, και βέβεια κάκιστο valuation (αποτίμηση αξίας) χωρίς αντικειμενικά κριτήρια για την επιχείρησή σου και άρα όταν θα θέλεις να σηκώσεις χρήματα από επενδυτή θα σε αποτιμήσουν μόνο λογιστικά (έσοδα/κέρδη) και βάσει αυτού θα σου πάρουν ένα ποσοστό από την επιχείρηση σου ενώ στην Αμερική μπορεί η επιχείρησή σου να έχει μεγάλη αξία και αποτίμηση γιατί αποτιμούν βάσει 20 διαφορετικών κριτηρίων. Άρα no thanks. Και βέβαια σαν να μην φτάνουν όλα αυτά ποτέ δεν ξέρεις τι θα ξημερώσει γιατί οι νόμοι αυτοί αλλάζουν συνεχώς. Παρόλα αυτά αν επιμένεις να κάνεις κατι στην Ελλάδα κάνε μία ΙΚΕ. H πιο βολική, εύκολη και φτηνή μορφή. Έχει όμως το 90% απο τα παραπάνω προβλήματα με το “καλήμερα σας”. Good luck with that. Μία ΙΚΕ μπορεί να την χρειαστείς όμως παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη έδρα σε άλλη χώρα. Αν π.χ. αργότερα χρειαστεί να προσλάβεις Έλληνες εργαζόμενους υπαλλήλους με ΙΚΑ τότε ίσως εξετάσεις την δημιουργία μίας ΙΚΕ παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη εταιρία έχεις.

Μα ένας Έλληνας λογιστής, θείος, σύμβουλος, δικηγόρος, επενδυτής, φοροτεχνικός, τράπεζα, σύνδεσμος μου είπε..

Ένας επαγγελματίας που παρέχει τέτοιες υπηρεσίες στην Ελλάδα (π.χ. λογιστής ή δικηγόρος ή consultant) δεν θα σου πει ποτέ “Άσε με εμένα και πήγαινε αλλού που είναι καλύτερα”. Επίσης δεν γνωρίζει απαραίτητα αυτά που συζητάμε εδώ περί έδρας έξω.

  1. Οι Έλληνες ειδικοί επί του θέματος εκτός εξαιρέσεων συνήθως δεν γνωρίζουν το εταιρικό και φορολογικό καθεστώς άλλων χωρών. ΑΝ το γνωρίζουν και αν το θελήσουν, θα κάνουν την έρευνα που κάνω εγώ εδώ, και θα σου παρουσιάσουν αυτοί τις συγκρίσεις αντικειμενικά ακόμη και αν δεν τους συμφέρει γιατί δεν θα έχουν κάτι να κερδίσουν άμεσα. Δεν τα το κάνουν όμως. Παρόλα αυτά ψάξτε και βρείτε τους ελάχιστους σοβαρούς επαγγελματίες που γνωρίζουν αυτά τα θέματα και εστιάζουν στην λύση και όχι στο πρόβλημα για να σας βοηθήσουν.
  2. Οι Έλληνες λογιστές/φοροτεχνικοί εκτός εξαιρέσεων θα σε φοβίσουν. Θα σου παραθέσουν δέκα διαφορετικές φοροτεχνικές αοριστίες τις οποίες δεν καταλαβαίνεις και με ιδιαίτερο στόμφο θα σου παρουσιάσουν μόνο κινδύνους. Π.χ. υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία περί διαφάνειας πραγματικών μετόχων των Ευρωπαϊκών Χωρών (δηλαδή όλες οι νόμιμες Ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται αν ζητηθεί τους ξένους μετόχους των εταιριών τους — και ναι αυτό ισχύει από το 2020). Βάσει αυτού θα σου πουν ότι “θα σε βρουν και θα σε φορολογήσουν”. Πράγμα που ισχύει μόνο για όσους δεν δηλώνουν τα πιθανά κέρδη που εισπράτουν (αν τα εισπράτουν) από τις ξένες εταιρίες τους. Π.χ. υπάρχει το άρθρο 4 του Κ.Φ.Ε. που λέει ότι φορολογείται οποιαδήποτε επιχείρηση στην Ελλάδα αν αυτός που την τρέχει ή παράγει τα εισοδήματα βρίσκεται στην Ελλάδα. Ένα κάκιστο άρθρο που περιγράφει το τι θεωρείται Ελληνική επιχείρηση και το οποίο οι λογιστές το αναγάγουν στο τι θεωρείται Ελληνικό φορολογητέο εισόδημα. Βάσει αυτού θα σου πουν ότι “αφού εσύ βρίσκεσαι στην Ελλάδα και τρέχεις την επιχείρησή σου από την Ελλάδα τότε θα φορολογείσαι εσύ ως φυσικό πρόσωπο και για όσα έσοδα έχει η επιχείρησή σου στο εξωτερικό ακόμη και αν αυτή έχει ήδη φορολογηθεί για αυτά στο εξωτερικό”. Μία απίστευτη, φοβική και διεθνώς παράνομη ερμηνεία των οδηγιών. Επίσης μη εφαρμόσιμη. Δεν γνωρίζω ΟΥΤΕ ΜΙΑ περίπτωση που αυτές οι οδηγίες οδήγησαν σε πρόβλημα κάποιον Έλληνα που έχει ή συμμετέχει σε εταιρία στο εξωτερικό. Είναι πραγματικά κρίμα που κάποιοι λογιστές/δικηγόροι αντί να βοηθούν έναν επιχειρηματία ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ τι σημαίνει το κάθε τι και ΠΟΤΕ εφαρμόζεται, τον φοβίζουν με στόχο να τον εγκλωβίσουν στην Ελλάδα, γιατί έτσι.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να φορολογήσει το εισόδημα μίας ξένης εταιρίας που ήδη φορολογείται έξω ακόμη και αν ο μέτοχος της κατοικεί στην Ελλάδα. Είναι αδύνατο και σαφώς παράνομο μία επιχείρηση που πληρώνει φόρο στην χώρα της να πρέπει να πληρώνει φόρο και σε άλλες άλλες χώρες, γιατί έτσι.

Οι χώρες ανταλλάσσουν μεν στοιχεία μετόχων για λόγους διαφάνειας, και με εντολή εισαγγελέα αυτά εξετάζονται αν γίνονται εγκλήματα (π.χ ξέπλυμα χρήματος). Δεν συζητάμε κάτι τέτοιο εδώ όμως.

Άρα θα διαβάσετε και θα ακούσετε πολλά τέτοια ωραία. Με λίγα λόγια σύμφωνα με αυτά και αν ακολουθήσετε κάθε τέτοια κατεύθυνση, απαγορεύεται το διεθνές εμπόριο και η ελεύθερη συνόρων επιχειρηματικότητα και αν τελικά το κάνεις θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι σου. Αγνόησε τους και προχώρα. Το θυμίζω ξανά:

Οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης έχει δικαίωμα να έχει όσες νόμιμες εταιρίες θέλει οπουδήποτε στον κόσμο. Οι εταιρίες του φορολογούνται νόμιμα για τα κέρδη τους εκεί όπου βρίσκονται και ο Έλληνας φορολογείται στην Ελλάδα όταν και αν εισπράτει κέρδη από αυτές τις επιχειρήσεις. Και τα δύο νόμιμα.

Σου συστήνω να βρεις έναν σοβαρό Έλληνα λογιστή/φοροτεχνικό/δικηγόρο ο οποίος κατανοεί τι είναι έδρα και φορολογία αλλού, κατανοεί την διαφορά φορολογίας επιχειρήσεων σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα, κατανοεί τον Ελληνικό φοροτεχνικό κώδικα. Θα σου εξηγήσει τα πάντα χωρίς φόβο και πάθος. Για τις εταιρίες έξω και για την σχέση τους με την Ελλάδα και με εσένα. Έχω βρει λίγα αλλά καλά τέτοια γραφεία στην Ελλάδα που γνωρίζουν καλά το θέμα και μάλιστα πολλοί από αυτούς μπορούν να σου στήσουν την εταιρία στο εξωτερικό. Ρώτα. Μάθε. Μην δέχεσαι εκφοβισμούς.

Έδρα στην Κύπρο (Ευρώπη)

Πολύ βολική έδρα. Πιάνει 4 στα 4 στα κριτήρια μου (όχι όλα καλά βέβαια).

Φορολογία εισοδήματος

Η φορολογία είναι 12,5% στα κέρδη. Άρα έσοδα — έξοδα=κέρδη και πάνω σε αυτά 12,5% φόρος. Αυτό.

Φορολογία διαμοιρασμού κερδών σε μετόχους

Η φορολογία εισπράξεων κερδών από τους μετόχους (αν δηλαδή εσύ ως ιδρυτής/μέτοχος πάρεις χρήματα/κέρδη από την εταιρία σου και τα μεταφέρεις σε εσένα σε προσωπική σου τράπεζα) είναι 0%.

Διαδικασία στησίματος

Θα στείλετε το διαβατήριο σας σε ένα ειδικευμένο γραφείο και σε 1–2 μέρες θα έχετε 1) όνομα, 2) έδρα, 3) εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό, 4) κάρτα debit, 5) σφραγίδα, 6) νόμιμο καταστατικό, 7) εγγραφή στο VIES της κοινότητας. Ξεκινάτε να τιμολογείτε!

Κόστος στησίματος

Για στήσιμο εταιρίας και τραπεζικού λογαριασμού θα πληρώσετε από 1,200€-4,000€ μία φορά στην αρχή (ανάλογα το γραφείο).

Κόστος ανά έτος

Το ετήσιο κόστος σας για αμοιβές τους γραφείου που θα σας εξυπηρετεί και κάνει όλες τις δηλώσεις σας είναι από 1,200€-4,000€ (σε χρεώνουν λίγα ή πολλά ανάλογα πόσα τιμολόγια εσόδων/εξόδων έχεις).

Μπορώ να πουλάω/τιμολογώ για οποιαδήποτε υπηρεσία;

Ναι. Το καταστατικό επιτρέπει σχεδόν τα πάντα. Νομίζω δεν επιτρέπει μόνο οικοδομικές εργασίες ή ιατρικές υπηρεσίες.

Πώς τιμολογώ;

Κόβετε τα τιμολόγιά σας με οποιαδήποτε online tool τιμολόγησης ή μόνοι σας από τον υπολογιστή σας και τα στέλνετε σε πελάτες σας. Αυτοί κάνουν έμβασμα προς τον λογαριασμό της εταιρίας σας.

Ποιες οι υποχρεώσεις μου;

Κάθε μήνα και στο τέλος της χρονιάς αποθηκεύετε τα τιμολόγια εσόδων/εξόδων και κρατάτε τα πάντα σε ένα excel. Στο τέλος της χρονιάς το γραφείο σας τα μετράει, κάνει δήλωση και βγάζει τον φόρο που η επιχείρηση σας θα πληρώσει. Αν έχετε online λογιστικό πρόγραμμα τα παίρνει από εκεί.

On-line λογιστικό πρόγραμμα;

Ένα online λογιστικό πρόγραμμα όπως το Quick Books το οποίο συνδέεται με την τράπεζα σου και υπολογίζει αυτόματα τα έσοδα, έξοδα, κέρδη. Αρκεί όλα να γίνονται με την κάρτα σου ή τον τραπεζικό λογαριασμό σου. Δίνεις πρόσβαση στον λογιστή σου και όλα έτοιμα. Μάλιστα με το Quick Books κόβεις και στέλνεις και τα τιμολόγια σε πελάτες και όταν κατατεθούν τα χρήματα τα καταχωρεί αυτόματα στο σύστημα!

Μπορώ να πουλάω/τιμολογώ σε οποιονδήποτε στον κόσμο;

Ναι.

Που πρέπει/μπορεί να είναι το γραφείο μου;

Δεν απαιτείται φυσικό γραφείο εκεί. Μπορείς να εργάζεσαι με ένα laptop απ όπου θέλεις στον κόσμο. Συμβουλέψου τους ειδικούς σε ποιες και μόνο περιπτώσεις απαιτείται φυσική παρουσία (π.χ. αν προσλάβεις κόσμο εκεί ή αν προσλάβεις τον εαυτό σου εκεί ή αν θέλεις να είναι η Τράπεζά σου εκεί).

Που θα είναι η τράπεζα μου;

Σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Μπορείτε να έχετε οποιαδήποτε online τράπεζα (πχ Revolut, N26 ή Wise την οποία και προτείνω). Εδώ τις συγκρίνετε όλες για να διαλέξετε την καλύτερη τράπεζα.

Και εγώ ως μέτοχος πώς παίρνω χρήματα από την εταιρία μου;

Για να πάρεις εσύ χρήματα από την εταιρία σου κάνεις αναλήψεις με την debit κάρτα σου από τον εταιρικό λογαριασμό σου από οποιαδήποτε ΑΤΜ στον κόσμο (π.χ. από την Ελλάδα) ή εμβάζεις από τον εταιρικό λογαριασμό σου χρήματα προς τον προσωπικό λογαριασμό σου στην Ελλάδα. Αυτά περνούν ως κέρδη μετόχων.

Άρα εάν η επιχείρηση σου έχει κέρδη εσύ ως μέτοχος μπορείς να τα πάρεις (όλα ή μέρος τους) στο τέλος της χρονιάς ή μέσα στην χρονιά ανά πάσα στιγμή.

Στην Κύπρο δεν φορολογείται όπως είπαμε ο διαμοιρασμός κερδών προς τους μετόχους (0% φόρος μερισμάτων) άρα δεν θα πληρώσεις επιπρόσθετο φόρο εκεί.

Και εγώ πρέπει να τα δηλώσω αυτά στην εφορία μου;

Ναι. Εσύ ως Έλληνας φορολογούμενος, έχεις την φορολογική υποχρέωση να δηλώσεις στην τοπική εφορία σου (π.χ. στην Ελλάδα) το ποσό που εισέπραξες από κέρδη σε εταιρίες στις οποίες είσαι μέτοχος.

Προσοχή: δηλώνεις μόνο τα κέρδη που θα πάρεις (αν τα πάρεις) από την εταιρία σου ως μέτοχος. Όχι όλα τα έσοδα/κέρδη της επιχείρησης. Αυτά δηλώνονται στην δήλωσή στο σημείο Δ1.2 ‘Μερίσματα από αλλοδαπή’.

Η φορολογία κερδών από μερίσματα στην Ελλάδα είναι 5% (ήταν 15% παλιότερα αλλά άλλαξε το 2020 και έγινε 5%).

Επειδή όμως υπάρχει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ευρωπαϊκών κρατών θα αφαιρεθεί ο φόρος που η επιχείρησή σου έχει ήδη πληρώσει στην άλλη χώρα για αυτά τα κέρδη!

Αυτο σημαίνει ότι δεν θα πληρώσεις απολύτως τίποτα στην Ελλάδα ως Έλληνας μέτοχος!

Μπορεί η εταιρία μου παράλληλα να με προσλάβει και ως εργαζόμενο;

Η εταιρία σου μπορεί και να σε προσλάβει νόμιμα ως υπάλληλο και άρα να σου δίνει ΚΑΙ μισθό αλλά αυτό είναι αρκετά πιο πολύπλοκο γιατί απαιτεί η εταιρία να έχει γραφεία στην Κύπρο, εσύ να νοικιάζεις σπίτι εκεί, η εταιρία να πληρώνει και τις ασφαλιστικές εισφορές εκεί για εσένα, και εσύ να περνάς κάποιες μέρες τον χρόνο εκεί. Γίνεται αν το θες και αυτό παρόλα αυτά. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς γι’ αυτή την περίπτωση.

Σύνοψη για Κύπρο

  • Αρχικό κόστος: 1,200€-4,000€ (περιλαμβάνει το κόστος του 1ου έτους)
  • Ετήσιο κόστος: 1,200€-4,000€
  • Φόρος κερδών: 12,5%
  • Φόρος εισπράξεων κερδών για τον μέτοχο: 0%
  • Τι πληρώνεις στην Ελλάδα αν πάρεις τα κέρδη σου: τίποτα

Άρα για 100,000€ έσοδα και αν δεν έχεις κανένα απολύτως έξοδο και άρα όλα αυτά είναι κέρδη, η εταιρία σου θα πληρώσει στην Κύπρο 12,500€.

Αν εσύ ως μέτοχος πάρεις όλα τα κέρδη και τα φέρεις στην Ελλάδα (τα 87,500€ που έμειναν δηλαδή), δεν πληρώνεις τίποτα πρόσθετο.

Έδρα στην Εσθονία (Ευρώπη)

Η Εσθονία στον χάρτη

Πολύ βολική έδρα. Πιάνει 4 στα 4 στα κριτήρια μου.

Φορολογία εισοδήματος

Η φορολογία είναι 0% στα κέρδη. Ναι ΜΗΔΕΝ. Άρα έσοδα — έξοδα=κέρδη και πάνω σε αυτά 0% φόρος. Η τέλεια επιλογή έδρας αν δεν έχεις σκοπό να παίρνεις κέρδη ως φυσικό πρόσωπο μέτοχος στην Ελλάδα.

Φορολογία διαμοιρασμού κερδών σε μετόχους

Η φορολογία εισπράξεων κερδών από τους μετόχους (αν δηλαδή εσύ ως ιδρυτής/μέτοχος πάρεις χρήματα/κέρδη από την εταιρία σου και τα μεταφέρεις σε εσένα σε προσωπική σου τράπεζα) είναι 20%. Πληρώνεις 20% ΑΝ μεταφέρεις τα κέρδη σε εσένα και ΜΟΝΟ για ότι παίρνεις εσύ, όχι για όσα βγάζει η εταιρία σου.

Διαδικασία στησίματος

Το αναλαμβάνουν πολλοί online αλλά μία εξαιρετική υπηρεσία που την είδαμε και πιο πάνω είναι το Xolo. Κάνεις λογαριασμό, στήνεις επιχείρηση, παίρνεις και την ψηφιακή κάρτα του πολίτη (απαιτείται για να στήσεις Εσθονική επιχείρηση). Η διαδικασία επιχείρησης κρατά μισή ώρα, η διαδικασία όμως της κάρτας κρατά έως έναν μήνα και θα πρέπει να την παραλάβεις από την Εσθονική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Στο τέλος θα έχετε 1) όνομα, 2) έδρα, 3) εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό, 4) κάρτα debit, 5) νόμιμο καταστατικό, 7) εγγραφή στο VIES της κοινότητας. Σας συστήνω να ΜΗΝ στήσετε τράπεζα στην Εσθονία (ασχέτως τι λέει η Xolo) και να στήσετε πάλι λογαριασμό σε κάποια από τις γνωστές virtual τράπεζες. Αν θέλετε βέβαια τράπεζα εκεί θα πρέπει να πεταχτείτε στο Tallinn ένα ταξιδάκι για να υπογράψετε αυτοπροσώπως γιατί η Εσθονική τράπεζα θέλει να σας δει από κοντά.

Κόστος στησίματος

Δεν υπάρχει.

Κόστος ανά μήνα

Θα πληρώνετε ανά μήνα μία συνδρομή στο Xolo για να έχετε την εταιρία.

Κόστος ανά έτος

Το ετήσιο κόστος σας για αμοιβές τους γραφείου που θα σας κάνει τις δηλώσεις σας είναι από 500€-1,500€ (σε χρεώνουν λίγα ή πολλά ανάλογα πόσα τιμολόγια εσόδων/εξόδων έχεις).

Μπορώ να πουλάω/τιμολογώ για οποιαδήποτε υπηρεσία;

Ναι. Το καταστατικό επιτρέπει σχεδόν τα πάντα εκτός απο φυσικές υπηρεσίες και προϊόντα. Η Εσθονία δίνει αυτές τις παροχές μόνο αν παρέχετε online products & services (κάτι που μπορεί να αγοραστεί online δηλαδή).

Πώς τιμολογώ;

Κόβετε τα τιμολόγιά σας με οποιαδήποτε online tool τιμολόγησης ή μόνοι σας από τον υπολογιστή σας και τα στέλνετε σε πελάτες σας. Αυτοί κάνουν έμβασμα προς τον λογαριασμό της εταιρίας σας.

Ποιες οι υποχρεώσεις μου;

Κάθε μήνα και στο τέλος της χρονιάς αποθηκεύετε τα τιμολόγια εσόδων/εξόδων και κρατάτε τα πάντα σε ένα excel. Στο τέλος της χρονιάς το γραφείο σας τα μετράει, κάνει δήλωση και βγάζει τον φόρο που η επιχείρηση σας θα πληρώσει. Αν έχετε online λογιστικό πρόγραμμα τα παίρνει από εκεί.

On-line λογιστικό πρόγραμμα;

Ένα online λογιστικό πρόγραμμα όπως το Quick Books το οποίο συνδέεται με την τράπεζα σου και υπολογίζει αυτόματα τα έσοδα, έξοδα, κέρδη. Αρκεί όλα να γίνονται με την κάρτα σου ή τον τραπεζικό λογαριασμό σου. Δίνεις πρόσβαση στον λογιστή σου και όλα έτοιμα. Μάλιστα με το Quick Books κόβεις και στέλνεις και τα τιμολόγια σε πελάτες και όταν κατατεθούν τα χρήματα τα καταχωρεί αυτόματα στο σύστημα!

Μπορώ να πουλάω/τιμολογώ σε οποιονδήποτε στον κόσμο;

Ναι.

Που πρέπει/μπορεί να είναι το γραφείο μου;

Δεν απαιτείται φυσικό γραφείο εκεί. Μπορείς να εργάζεσαι με ένα laptop απ όπου θέλεις στον κόσμο. Συμβουλέψου τον λογιστή σου εκεί σε ποιες και μόνο περιπτώσεις απαιτείται φυσική παρουσία (π.χ. αν προσλάβεις κόσμο εκεί ή αν προσλάβεις τον εαυτό σου εκεί).

Που θα είναι η τράπεζα μου;

Σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Μπορείτε να έχετε οποιαδήποτε online τράπεζα (πχ Revolut, N26 ή Wise την οποία και προτείνω). Εδώ τις συγκρίνετε όλες για να διαλέξετε την καλύτερη τράπεζα.

Και εγώ πρέπει να τα δηλώσω αυτά στην εφορία μου;

Ναι. Εσύ ως Έλληνας φορολογούμενος, έχεις την φορολογική υποχρέωση να δηλώσεις στην τοπική εφορία σου (π.χ. στην Ελλάδα) το ποσό που εισέπραξες από κέρδη σε εταιρίες στις οποίες είσαι μέτοχος.

Προσοχή: δηλώνεις μόνο τα κέρδη που θα πάρεις (αν τα πάρεις) από την εταιρία σου ως μέτοχος. Όχι όλα τα κέρδη της επιχείρησης. Αυτά δηλώνονται στην δήλωσή στο σημείο Δ1.2 ‘Μερίσματα από αλλοδαπή’.

Η φορολογία κερδών από μερίσματα στην Ελλάδα είναι 5% (ήταν 15% παλιότερα αλλά άλλαξε το 2020 και έγινε 5%).

Επειδή όμως υπάρχει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ευρωπαϊκών κρατών θα αφαιρεθεί ο φόρος που η επιχείρησή σου έχει ήδη πληρώσει στην άλλη χώρα για αυτά τα κέρδη (θυμίζω η Εσθονία σε φορολογεί με 20% εκεί αν και όταν πάρεις εσύ προσωπικά κέρδη).

Αυτο σημαίνει ότι δεν θα πληρώσεις απολύτως τίποτα άλλο στην Ελλάδα ως Έλληνας μέτοχος!

Μπορεί η εταιρία μου παράλληλα να με προσλάβει και ως εργαζόμενο;

Η εταιρία σου μπορεί και να σε προσλάβει νόμιμα ως υπάλληλο και άρα να σου δίνει ΚΑΙ μισθό. Γίνεται αν το θες. Συμβουλευτείτε το Xolo γι’ αυτή την περίπτωση.

Σύνοψη για Εσθονία

  • Αρχικό κόστος: 0€
  • Μηνιαίο κόστος: συνδρομή στο Xolo από 15€ ανάλογα τα τιμολόγια σου
  • Ετήσιο κόστος: από 500€-1,500€
  • Φόρος κερδών: 0%
  • Φόρος εισπράξεων κερδών για τον μέτοχο: 20%
  • Τι πληρώνεις στην Ελλάδα αν πάρεις τα κέρδη σου: τίποτα

Άρα για 100,000€ έσοδα και αν δεν έχεις κανένα απολύτως έξοδο και άρα όλα αυτά είναι κέρδη, η εταιρία σου θα πληρώσει στην Εσθονία 0€.

Αν εσύ ως μέτοχος πάρεις όλα τα κέρδη και τα φέρεις στην Ελλάδα (τα 100,000€ δηλαδή), πληρώνεις στην Εσθονία 20,000€ (και κάτι ψιλά γιατί οι Εσθονοί υπολογίζουν τον φόρο με την λογική 20/80 όχι 20/100.

Έδρα στην Αμερική (Πολιτεία Delaware)

Πολύ βολική έδρα. Πιάνει 4 στα 4 στα κριτήρια μου.

Φορολογία εισοδήματος

Η φορολογία είναι 21% στα κέρδη. Δυστυχώς υψηλή. Ήταν χαμηλότερη και κλιμακωτή, ξεκινούσε από 0% αλλά το πηγε ο Trump για όλους στο 21%. Άρα έσοδα — έξοδα=κέρδη και πανω σε αυτά 21% φόρος. Το Delaware state δεν έχει άλλη φορολογία έχει μόνο ένα τέλος 400$/έτος.

Φορολογία διαμοιρασμού κερδών σε μετόχους

Η φορολογία εισπράξεων κερδών από τους μετόχους (αν εσύ δηλαδή πάρεις χρήματα από την εταιρία σου και τα μεταφέρεις στην προσωπική σου τράπεζα) είναι 0% μέχρι τα $40.000/έτος. Μετά πληρώνεις κλιμακωτά.

Διαδικασία στησίματος

Θα μπείτε στο Atlas μία υπηρεσία της Stripe θα κάνετε λογαριασμό και σε μισή ώρα θα έχετε 1) όνομα, 2) έδρα, 3) εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό, 4) κάρτα debit, 5) νόμιμο καταστατικό, 6) ΕΙΝ#. Όλα γίνονται αυτόματα online ακόμη και οι υπογραφές. Μάλιστα μαζι με την εταιρία έχεις και το σύστημα για πελάτες, τιμολόγια, συνδρομές κτλ. Όλα σε ένα.

To Atlas της Stripe
To Atlas της Stripe

Εναλλακτικά μπορείτε να προσλάβετε κάποιον να σας το κάνει με το χέρι όπως πχ το Incorporate.

Το incorporate.com

Κόστος στησίματος

Για στήσιμο εταιρίας και τραπεζικού λογαριασμού θα πληρώσετε από 500$ μία φορά στην αρχή.

Κόστος ανά έτος

Το ετήσιο κόστος σας για αμοιβές του λογιστή που θα σας εξυπηρετεί και κάνει όλες τις δηλώσεις σας είναι από 400€-1,500€ (ανάλογα το γραφείο και όχι ανάλογα τις συναλλαγές γιατί όλα στην Αμερική είναι online δεν περνάς χαρτιά πουθενά σε Excel, τα παίρνουν αυτόματα από την τράπεζα ή το Stripe).

Μπορώ να πουλάω/τιμολογώ για οποιαδήποτε υπηρεσία;

Ναι. Το καταστατικό επιτρέπει σχεδόν τα πάντα.

Πως τιμολογώ;

Κόβετε τα τιμολόγια σας με οποιαδήποτε αυτόματη υπηρεσία τιμολόγησης ή μόνοι σας από τον υπολογιστή σας και τα στέλνετε σε πελάτες σας. Αυτοί κάνουν έμβασμα προς την εταιρία σας.

Μπορώ να πουλάω/τιμολογώ σε οποιονδήποτε στον κόσμο;

Ναι.

Που πρέπει/μπορεί να είναι το γραφείο μου;

Δεν απαιτείται φυσικό γραφείο εκεί. Μπορείς να εργάζεσαι με ένα laptop απ όπου θέλεις.

Που θα είναι η τράπεζα μου;

Το Atlas θα σας φτιάξει λογαριασμό στο Silicon Valley Bank στην Αμερική αλλά μετά μπορείτε να πάτε σε οποιαδήποτε online τράπεζα (πχ Revolut, Wise, N26 κτλ). Εδώ τις συγκρίνετε όλες για να διαλέξετε την καλύτερη τράπεζα να γλυτώνετε τα έξοδα.

Ποιες οι υποχρεώσεις μου;

Κάθε μήνα να αποθηκεύετε τα τιμολόγια εσόδων/εξόδων. Στο τέλος της χρονιάς το γραφείο σας τα μετράει, κάνει δήλωση και βγάζει τον φόρο που η επιχείρηση σας θα πληρώσει στο Αμερικάνικο Κράτος τον οποίο και μεταφέρετε με έμβασμα.

Και εγώ ως μέτοχος πώς παίρνω χρήματα από την εταιρία μου;

Αν θέλεις να κάνεις αναλήψεις από τον εταιρικό λογαριασμό σου από οποιαδήποτε ΑΤΜ στον κόσμο (π.χ. από την Ελλάδα), τα χρήματα αυτά περνούν ως έξοδα της επιχείρησης/μετόχων και άρα στα μερίσματα. Αν θέλεις να τα εμβάσεις στον Ελληνικό λογαριασμό σου επίσης.

Εάν η επιχείρηση σου έχει κέρδη και εσύ ως μέτοχος θέλεις να τα πάρεις μπορείς να τα εισπράξεις όλα ή μέρος τους στο τέλος της χρονιάς. Στην Αμερική (Delaware state) δεν φορολογείται ο διαμοιρασμός κερδών προς τους μετόχους (μέχρι τα 40,000$ μετά πάει κλιμακωτά) άρα δεν θα πληρώσεις επιπρόσθετο φόρο (0% φόρος μερισμάτων).

Μπορεί η εταιρία μου παράλληλα να με προσλάβει και ως εργαζόμενο;

Να σε προσλάβει νόμιμα η εταιρία σου είναι δύσκολο γιατί θα πρέπει να σου βγάλει visa εργασίας στην Αμερική. Mission impossible. Σαφώς μπορείτε να το προσπαθήσετε.

Σύνοψη για Αμερική, Delaware state

  • Αρχικό κόστος: 500€
  • Ετήσιο κόστος: 400€ λογιστής + 400€ τα τέλη του Delaware state
  • Φόρος κερδών: 21%
  • Φόρος μερισμάτων μετόχων: 0% (έως $40,000)
  • Τι πληρώνεις στην Ελλάδα αν πάρεις τα κέρδη σου: τίποτα

Άρα για 100,000€ έσοδα και αν δεν έχεις κανένα απολύτως έξοδο και άρα όλα είναι κέρδη, η εταιρία σου θα πληρώσει 21,000€.

Υπάρχουν άλλες λύσεις στην Ευρώπη;

Προφανώς υπάρχουν δεκάδες άλλες χώρες. Ψάξε το εταιρικό και φορολογικό καθεστώς κάθε χώρας ξεχωριστά.

Καλές είναι επίσης: η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία. Η κάθε μία για άλλους λόγους. Δεν είναι καλύτερες από Κύπρο, Εσθονία και Αμερική βάσει των 4 κριτηρίων που ανέφερα αλλά κερδίζουν σε επί μέρους στοιχεία.

Δες την φορολογία όλων των χωρών εδώ. Mην κοιτάς όμως μόνο φορολογία, έλεγξε και τα υπόλοιπα (π.χ. την υποχρέωση για γραφείο, την φορολογία μερισμάτων και τα έξοδα σύστασης και διατήρησης της εταιρίας).

Π.χ. η Μάλτα έχει χαμηλή φορολογία (10%), αλλά σε υποχρεώνει να έχεις γραφείο και έναν (1) τουλάχιστον τοπικό υπάλληλο εκεί. Άρα το κόστος ανεβαίνει. Σαφώς όμως θα σε βολέψει περισσότερο αν είχες σκοπό να επεκταθείς στην Μάλτα και να προσλάβεις υπάλληλο έτσι και αλλιώς.

Υπάρχουν άλλες λύσεις σε off-shore χώρες;

Προφανώς. Αν ψάξεις το εταιρικό και φορολογικό καθεστώς κάθε χώρας ξεχωριστά θα βρεις πολλές άλλες επιλογές σε off-shore προορισμούς με 0% σε όλα, όπως ο Panama, Bahamas, Belize (εδώ όλες).

Η έδρα σε off-shore όμως έχει πολλές grey areas και δεν το προτείνω γι’ αυτό που συζητάμε. Μάλιστα τα γραφεία που στήνουν μία Κυπριακή μπορούν να σου στήσουν και μία off-shore company. Συμβουλέψου τους ειδικούς.

Enjoy and focus on your business. :)

--

--