Πώς κοστολογώ και χρεώνω υπηρεσίες digital marketing (updated 2022)

People working together Photo by Marvin Meyer on Unsplash
Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Ακολουθεί η μελέτη μίας αναλυτικής εμπορικής στρατηγικής για digital & social media marketing υπηρεσίες. Παρουσιάζω όλες τις γνωστές υπηρεσίες, τους τρόπους χρέωσης όπως παρέχονται παγκοσμίως και τις συνήθεις χαμηλότερες τιμές (ποσά) όπως χρεώνονται στην Ελλάδα. Όλα παρουσιάζονται με διαφοροποίηση για ένα agency ή για έναν freelancer. Αλλά πρώτα κάποια βασικά:

Πώς κοστολογώ μία digital marketing υπηρεσία;

Η κοστολόγηση μιας υπηρεσίας εξαρτάται από τον χρόνο που χρειάζεστε για να παρέχετε την υπηρεσία αυτή. Με λίγα λόγια μετράτε τις εργατο-ώρες όλης της ομάδας που εμπλέκεται ώστε να παρέχετε την υπηρεσία σας. Άρα πριν ορίσετε τις τιμές σας υπολογίστε σωστά το κόστος σας α) πόσοι εργαζόμενοι πρέπει να απασχολούνται για την παροχή αυτής της υπηρεσίας (π.χ. ένας strategist 4 ώρες τον μήνα + ένας γραφίστας 10 ώρες τον μήνα), β) πόσο μου κοστίζει η ώρα του καθενός (πχ ο μικτός ετήσιος μισθός τους και τα δώρα διά 12 μήνες, μετά διά 25 εργάσιμες μέρες και μετά διά 8 εργάσιμες ώρες). Έτσι θα βγάλετε το καθαρό κόστος της παροχής μίας υπηρεσίας σας. Προφανώς αν θέλετε εδώ υπολογίζετε και το μικτό κόστος της επιχείρησης δηλαδή λειτουργικά, marketing, προμήθειες ή άλλα.

Άρα κατανοούμε οτι το κόστος μίας υπηρεσίας διαφέρει σε κάθε επιχείρηση και προφανώς διαφέρει συγκριτικά μεταξύ μίας επιχείρηση σε σχέση με έναν ελεύθερο επαγγελματία που έχει χαμηλότερο κόστος. Γι’ αυτό πρέπει να το υπολογίσετε με προσοχή πριν προχωρήσετε στην απόφαση της τελικής τιμής της υπηρεσίας σας.

Πώς προσθέτω το ποσοστό κέρδους;

H τελική τιμή της υπηρεσίας σας προς κάποιον πελάτη βγαίνει από α) το καθαρό ή μικτό κόστος της υπηρεσίας (αυτό που υπολογίσατε παραπάνω) + β) το επιθυμητό ποσοστό κέρδους που θέλετε να προσθέσετε (το λέμε markup ή margin).

Μία υγιής επιχείρηση ή επαγγελματίας πρέπει να δημιουργεί κέρδος. Μπορείτε σαφώς να χρεώνετε χωρίς να προσθέσετε κέρδος (π.χ. αν ξεκινάτε τώρα και θέλετε μερίδιο στην αγορά). Κάποιοι χρεώνουν και κάτω του κόστους γιατί είτε δεν ξέρουν να κοστολογήσουν την δουλειά τους ή το κάνουν συνειδητά για να μπούνε στην αγορά γρήγορα (κακή πρακτικη παρόλα αυτά).

Πόσο κέρδος να προσθέσω στις τιμές μου;

Προφανώς μπορείτε προσθέσετε όσο θέλετε προς τα πάνω. Το ποσοστό κέρδους που θα προσθέσετε το αποφασίζετε συνήθως από:

 • την υπεραξία σας (πόσο σπουδαίος θεωρεί η αγορά οτι είστε -προσοχή: τι θεωρεί η αγορά όχι τι θεωρείτε εσείς για εσάς).
 • πόσο χρεώνει ο ανταγωνισμός και οι άλλοι στην χώρα σας για τις ίδιες υπηρεσίες

Άρα κατανοούμε πως οι μέσες τιμές της υπόλοιπης αγοράς ή του ανταγωνισμού σας, μπορεί να περιορίσουν αρκετά τις δικές σας τελικές τιμές χωρίς να είναι απαραίτητο πως πρέπει να τις ακολουθήσετε.

Ποιο είναι το revenue model ενός digital marketing agency ή freelancer;

Τα agencies (Digital, Creative, Media) αλλά και οι έμπειροι freelancers χρεώνουν τις υπηρεσίες (που θα διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω) με 3 διαφορετικούς τρόπους:

 1. Υπηρεσίες management

Αφορά όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται σταθερά ανά μήνα (πχ. social media marketing, content marketing κτλ). Η χρέωση εδώ γίνεται με μηνιαίο σταθερό fee. Το fee αυξομειώνεται ανάλογα με το πόσες υπηρεσίες παρέχονται μαζί.

+

2. Υπηρεσίες production

Αφορά την παραγωγή ή αγορά κάθε είδους περιεχομένου (π.χ. άρθρα, infographics, videos, posts) ή διαφημιστικών δημιουργικών. Η χρέωση εδώ γίνεται με cost per item ή cost per project. Κοινώς ανάλογα το τι παράγετε/δημιουργείτε. Αυτό το κόστος κανονικά το προσθέτουμε στο μηνιαίο κόστος “Υπηρεσίες management”. Άρα Χ/μήνα για social media marketing (την στρατηγική και δουλειά μας δηλαδή) αλλά επιπρόσθετα Ψ κάθε μήνα για τα όσα κομμάτια περιεχόμενου δημιουργήσαμε. Κάποιοι επιλέγουν να το συμπεριλάβουν αυτό στις υπηρεσίες management αλλά αυτό είναι κακή πρακτική (φανταστείτε πχ πως έναν μήνα θα πρέπει να δημιουργήσετε τουλάχιστον 30 διαφορετικά posts + άλλα τόσα stories ή/και άρθρα ή/και videos ή/και graphics και αυτό δεν είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνεται στο monthly retainer/fee σας).

+

3. Υπηρεσίες campaigns management

Αφορά την μόνο την διαχείριση των διαφημιστικών εκστρατειών όπως περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω. Η χρέωση εδώ γίνεται με ένα ποσοσό (%) πάνω στο media spending του πελάτη σας αλλά και ένα minimum πλαφόν σταθερό ανά μήνα. Η αγορά κινείται στο 5%-15%. Πχ ας πούμε στο 10% μέσο όρο. Αυτό σημαίνει αν ένας πελάτης σας επενδύει 1000€ σε διαφημίσεις εσείς θα αμοίβεστε 100€ για την διαχείρισή τους. Το minimum πλαφόν το ορίζετε εσείς. Π.χ. αν το ποσοστό βγάζει ένα ποσό που είναι κάτω των 200€/μήνα τότε εγώ πάλι θα σου χρεώνω 200€. Και εδώ προσθέτουμε κάθε μήνα το κόστος production για όσα ad creatives δημιουργήσαμε.

Πως να χρεώνω τις υπηρεσίες μου; Ξεχωριστά ή ένα ’πακέτο’ με μία τιμή;

Σας προτείνω να χρεώνετε ξεχωριστά κάθε υπηρεσία σας. Μάλιστα να εκπαιδεύετε τον πελάτη σας εξηγώντας του το γιατί η αγορά χρεώνει έτσι. Πάντα οι πελάτες σας θα χρειάζονται πολλές υπηρεσίες σας μαζί. ΠΑΝΤΑ. Πάντα θα σας ζητούν για παράδειγμα να κάνετε social media marketing ανά μήνα και παράλληλα να τρέχετε όλα ή κάποια από τα ads τους και παράλληλα να παράγετε συνεχώς content & ad creatives. Μην ρισκάρετε να “τσουβαλιάσετε” την δουλειά σας σε ένα ‘πακέτο’ με μία σταθερή τιμή γιατί σίγουρα θα χάσετε.

Προφανώς οι μικρότεροι πελάτες δεν θέλουν τόσο μπέρδεμα και αναμένουν ένα σταθερό ποσό ανά μήνα για όλα “για να ξέρουν τι πληρώνουν”. Κοινώς: “πες μου τι παίρνω με 200€” (το μοντέλο all you can eat δηλαδή). Αυτό το καταλαβαίνουν πιο εύκολα (το βάζουν και στον υπολογισμό τους). Παρόλα αυτά σας προτείνω να χρεώνετε ξεχωριστά το κάθε τι.

Πολλά μικρά ή ανώριμα agencies και σαφώς οι περισσότεροι freelancers επιλέγουν να χρεώνουν ‘πακέτο’. Δηλαδή ένα σταθερό ποσό ανά μήνα για όλα τα παραπάνω μαζί. Είναι πιο εύκολο λογιστικά. Παρόλα αυτά θα σας βάλει μέσα από τον πρώτο μήνα. Γιατί όταν ο πελάτης σας αρχίσει να ζητάει 70 διαφορετικά πράγματα ενώ τον χρεώνετε 200€/μήνα, τότε θα αναθεωρήσετε. Ή θα πρέπει να κατεβάσετε την ποιότητα της υπηρεσίας σας για να “βγαίνετε” και τότε θα φταίτε εσείς.

Για πολλούς λόγους. Ίσως για να μην χάσουν τον μικρό πελάτη που δεν γνωρίζει, δεν καταλαβαίνει, δεν έχει. Ενίοτε και από κουτοπονηριά: χρεώνουν ένα μικρό και σταθερό ποσό αλλά παρέχουν περιορισμένες και λιγότερες παροχές απ’ ότι κανονικά πρέπει. Για παράδειγμα αντι να κάνουν καθημερινά 1–2 posts, κάνουν posts 1 μία φορά τη βδομάδα ή τον μήνα. Ή αντί κάνουν καθημερινά το απαιτούμενο optimization στις διαφημίσεις, τα βάζουν όλα στον αυτόματο πιλότο. Ή αντι να δίνουν report στον πελάτη κάθε μήνα δεν του δίνουν ποτέ τίποτα.

Έτσι “βγαίνουν” οικονομικά με ένα μικρό/σταθερό ποσό. Άλλωστε ο πελάτης δεν καταλαβαίνει την διαφορά. Εκτός βέβαια αν ο πελάτης είναι εκπαιδευμένος. Τότε θα του πάρει 1 μήνα για να καταλάβει. Ακόμη όμως και αν δεν σας πάρει είδηση ο πελάτης, η κακή ποιότητα θα φανεί αργά η γρήγορα στα αποτελέσματα σας. Η υπόλοιπη αγορά επίσης βλέπει και καταλαβαίνει. Άρα προσοχή στην ποιότητα των υπηρεσιών σας.

Ναι. Συνήθως όταν ωριμάζουν και τα δύο μέρη (agency/πελάτης) τότε η συνεργασία περνά στην χρέωση κάθε υπηρεσίας με ειδικό τρόπο και άρα ένας πελάτης πληρώνει ανά μήνα όλα όσα είπαμε α) την υπηρεσία management β) το production και γ) την διαχείριση διαφημίσεων. Παράδειγμα: α) Social media marketing 200€/μήνα, β) παραγωγές περιεχομένου άλλα 150€ και γ) διαχείριση διαφημίσεων άλλα 100€/μήνα. Οι σοβαροί και εκπαιδευμένοι επαγγελματίες όμως χρεώνουν έτσι από την πρώτη τους δουλειά.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες digital marketing;

Παρακάτω αναλύονται όλες οι υπηρεσίες digital marketing που υπάρχουν παγκοσμίως. Συμπεριλαμβάνω τον τρόπο χρέωσης ανά υπηρεσία όπως συνηθίζεται παγκοσμίως. Συμπεριλαμβάνω και τις συνήθεις χαμηλότερες χρεώσεις (τα ποσά δηλαδή) όπως συνηθίζονται στην Ελλάδα.

Η μελέτη των marketing στόχων ενός brand και η δημιουργία μιας πλήρους custom στρατηγικής για digital & social media η οποία περιλαμβάνει όλα τα κανάλια, ενέργειες, budget και KPIs για τους στόχους του brand.

 • Freelance consultants: one-off από €1.000 ή από €50/ώρα
 • Firms (Consulting): one-off από €3.000 ή από €250/ώρα
 • Agencies (Digital, Creative, Media):συνήθως δεν χρεώνουν την μελέτη & παρουσίαση της στρατηγικής αλλά την παρέχουν δωρεάν με την προοπτική να πάρουν τον πελάτη και να αναλάβουν την υλοποίηση του έργου. Κακή πρακτική. Τα σοβαρά agencies όμως χρεώνουν πάντα ένα participation fee ή ένα rejection fee για την μελέτη τους αν ο πελάτης τελικά επιλέξει άλλο agency.

Η μελέτη & mapping των data ενός οργανισμού, του data privacy & storage, προετοιμασία custom συμβάσεων, custom terms & conditions, δημιουργία διαδικασίας consent από τους χρήστες και πιθανώς η ανάληψη της θέσης του Acting Data Protection Officer (D.P.O.).

 • Freelance consultants: one-off από €1.000 ή από €50/ώρα
 • Firms (Consulting, Legal, Technology): one-off από €3.000 ή από €250/ώρα

H δημιουργία custom εκπαίδευσης για έναν οργανισμό και η παροχή της εκπαίδευσης σε μέχρι 20 στελέχη μέσα στον οργανισμό.

 • Freelance trainers: από €50/ώρα
 • Firms (Consulting, Training): από €200/ώρα
 • Agencies (Digital, Creative, Media): συνήθως δεν παρέχουν εκπαίδευση και όταν το κάνουν την παρέχουν δωρεάν με την προοπτική να πάρουν τον πελάτη και να αναλάβουν την υλοποίηση κάποιου έργου. Κακή πρακτική. Τα σοβαρά agencies χρεώνουν πάντα την εκπαίδευση ξεχωριστά.

Η δημιουργία οποιασδήποτε custom εφαρμογής, website, app στο web ή/και mobile app. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις στην ανάπτυξη ενός website:

Δημιουργία γενικών websites πάνω σε CMS. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ένα έτοιμο opensource CMS όπως το Joomla, WordPress, Drupal και αγορά κάποιου έτοιμου theme για να στήσετε ένα web site:

 • Freelance designers: από €500 αναλόγως έργου
 • Agencies (Design, Development): από €2000 αναλόγως έργου

Δημιουργία e-shops πάνω σε ecommerce platforms. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ένα έτοιμο ecommerce platform όπως το Shopify ή το Magento και αγορά κάποιου έτοιμου theme για να στήσετε ένα e-shop:

 • Freelance designers: από €1500 αναλόγως έργου
 • Agencies (Design, Development): από €5000 αναλόγως έργου

Η παραμετροποίηση τέτοιων platforms πάει το κόστος ενός τέτοιου έργου στα 10–30,000.

Δημιουργία custom websites ή apps. Σε περίπτωση που δημιουργείτε ένα custom/native software:

 • Freelance designers: από €10/εργατοώρα
 • Agencies (Design, Development): από €20/εργατοώρα

Η παραμετροποίηση τέτοιων έργων και ο χρόνος που απαιταίτει πάει το κόστος ενός τέτοιου έργου στα 10–500,000.

Η βελτιστοποίση ενός site ή app (A.S.O.) με στόχο την καλύτερη εμφάνιση στα search engines results (Google, Bing) αλλά και τα App Stores (Google, Apple, Windows).

S.E.O check-up one-off και παροχή report:

 • Freelancers: από €500 ανάλογα τον όγκο/μέγεθος της εργασίας
 • Agencies (Digital, Creative, Media): από €1000 ανάλογα τον όγκο/μέγεθος της εργασίας

S.E.O. (on-site & off-site) ως υπηρεσία σταθερά ανά μήνα:

 • Freelancers: από €500/μήνα ανάλογα τον όγκο/μέγεθος της εργασίας και βέβαια ανάλογα το περιεχόμενο που πρέπει να δημιουργείται ώστε να έχουμε back-links
 • Agencies (Digital, Creative, Media): από €1500/μήνα ανάλογα τον όγκο/μέγεθος της εργασίας και βέβαια ανάλογα το περιεχόμενο που πρέπει να δημιουργείται ώστε να έχουμε back-links

H δημιουργία, περιεχομένου για χρήση στο web, στα social media, σε διαφημίσεις, στο S.E.O. ή στο content marketing.

 • Freelance designers/producers: ένα ποσό ανά παραδοτέο περιεχόμενο (αναλόγως τον τύπο)
 • Agencies (Digital, Creative, Media): ένα ποσό ανά παραδοτέο περιεχόμενο (αναλόγως τον τύπο)

Μερικά παραδείγματα:

 • Ένα search engine optimized πρωτογενές άρθρο έως 1000 λέξεις από €100
 • Ένα copy για διαφημίσεις έως 200 χαρακτήρες προσαρμοσμένο ανά κανάλι (Google search, Facebook, Twitter, Instagram) από €20
 • Ένα visual ή γραφιστικό από €50
 • Ένα μικρό video ή animation explainer έως 15" από €300
 • Ένα μεγάλο video ή animation explainer έως 2' από €1500
 • Ένα podcast από €300
 • Ένα report/whitepaper/αφιέρωμα από €300
 • Ένα info-graphic από €300
 • Ένα instant experience για το Facebook από €300
 • Ένα story για SnapChat ή Instagram ή Facebook από €50
 • Ένα augmented reality 3D φίλτρο για SnapChat από €300
 • Μεγαλύτερες παραγωγές branded entertainment ή infotainment, κατόπιν ειδικής συμφωνίας καθώς συνδυάζουν και την δημιουργία website.

H δημιουργία περιεχομένου κάθε είδους και η οργανική διάδοση/δημοσίευση σε τρίτους με σκοπό το awareness, τα visits ή σε ειδικές περιπτώσεις τα leads.

 • Freelancers: από €50/μήνα
 • Agencies (Digital, Creative, Media): από €400/μήνα

Η τιμή προφανώς ανεβαίνει ανα μήνα αναλόγως:

 • Αν στην τιμή περιλαμβάνεται η παραγωγή του περιεχομένου, τί είδους περιεχόμενο και πόσο περιεχόμενο συνολικά ανά μήνα (συνήθως όμως η παραγωγή χρεώνεται extra)
 • Σε πόσα διαφορετικά κανάλια μοιράζεται το περιεχόμενο (εξωτερικά blogs, podcast sites, info-graphic sites, video channels, document & slide sites, social media) και πόσο συχνά (καθώς αυτό αποτελεί εργασία P.R.)
 • Αν υπάρχει εκτός άλλων και διαχείριση (maintenance) ενός branded entertainment ή infotainment webste από ειδική ομάδα παραγωγής και συνήθως και design/development.

To οργανικό community building & management των social media & social networks και η συνεχής διαδικασία posting, engagement, monitoring, reporting με στόχo το awareness, engagement και τα visits προς κάποιο website.

 • Freelancers: από €50/μήνα
 • Agencies (Digital, Creative, Media): από €400/μήνα

Η τιμή προφανώς ανεβαίνει ανα μήνα αναλόγως:

 • Αν στην τιμή περιλαμβάνεται η παραγωγή του περιεχομένου για τα posts, τί είδους περιεχόμενο και πόσο περιεχόμενο συνολικά ανά μήνα (συνήθως όμως η παραγωγή χρεώνεται extra)
 • Πόσα social networks πρέπει να διαχειρίζεσαι ταυτόχρονα (π.χ. άλλη εργασία θέλει το Facebook & το LinkedIn και άλλη το Instagram ή το SnapChat).
 • Ποιο marketing objective έχει το brand (π.χ.: brand building, customer care, sales, crisis management κ.α.). Για παράδειγμα τo συνεχές customer care για μεγάλα brands απαιτεί μεγάλη ομάδα και πρόσβαση σε CRM εργαλεία.
 • Για πόσες ώρες πρέπει να διαχειρίζεσαι και να ανταποκρίνεσαι στο engagement (8; 12; 24;)

Θεωρείται αυτονόητο οτι σε όλες τις περιπτώσεις κάνεις posts 365 μέρες τον χρόνο, αναλαμβάνεις να έχεις και να τηρείς ένα social content calendar και πως αν χρησιμοποιείς social mashup tools (όπως π.χ. το Hootsuite, ή το Buffer) αναλαμβάνεις το κόστος τους. Άρα υπολογίστε και αυτά στην τιμή σας επιμεριστικά.

To στήσιμο διαφημιστικών εκστρατειών σε σημαντικά social networks (όπως το Facebook & Instagram, το LinkedIn, το Twitter, το SnapChat, το Pinterest, το Quora, το Reddit, το Foursquare κ.α.) και βέβαια το συνεχές management & optimization των paid εκστατειών αυτών και το reporting. Θεωρώντας πως υπάρχει έτοιμο brief/στρατηγική (που έχει extra κόστος) και έτοιμα ad creatives για τις διαφημίσεις (δηλαδή copy, visuals, videos, animations, canva, stories) που έχουν επίσης extra κόστος:

To στήσιμο των campaigns:

 • Freelancers: από €100 ανάλογα τον όγκο των εκστρατειών που πρέπει να στηθούν
 • Agencies (Digital, Creative, Media): από €500 ανάλογα τον όγκο των εκστρατειών που πρέπει να στηθούν

Το management, optimization των campaigns ανά μήνα και τα reports:

 • Freelancers: από €150/μήνα (συνήθως δεν χρεώνουν ποσοστό)
 • Agencies (Digital, Creative, Media): από 10% πάνω στο media budget (spending)

Εννοείται πως ο πελάτης τιμολογείται και πληρώνει το media spending με την κάρτα του μέσα στα platforms. Παράλληλα υποχρεούνται να αποδώσει και την εισφορά 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ για όσα ξοδεύει στις διαφημίσεις.

To στήσιμο διαφημιστικών εκστρατειών στο Google ads και συγκεκριμένα το Google Search, το Google Display Network (GDN), το Gmail, το YouTube και βέβαια το συνεχές optimization ή/και το management των paid εκστατειών αυτών. Θεωρώντας πως υπάρχει έτοιμο brief/στρατηγική (που έχει extra κόστος) και έτοιμα ad creatives για τις διαφημίσεις (δηλαδή copy, visuals, videos, animations, gmail creatives) που έχουν επίσης extra κόστος:

To στήσιμο των campaigns:

 • Freelancers: από €100 ανάλογα τον όγκο των εκστρατειών που πρέπει να στηθούν
 • Agencies (Digital, Creative, Media):από €500 ανάλογα τον όγκο των εκστρατειών που πρέπει να στηθούν

Το management, optimization και τα reports:

 • Freelancers: από €150/μήνα (συνήθως δεν χρεώνουν ποσοστό)
 • Agencies (Digital, Creative, Media): από 10% πάνω στο media budget (spending)

Εννοείται πως ο πελάτης τιμολογείται και πληρώνει το media spending με την κάρτα του μέσα στα platforms. Παράλληλα υποχρεούνται να αποδώσει και την εισφορά 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ για όσα ξοδεύει στις διαφημίσεις.

Η μελέτη (planning), η αγοραπωλησία (buying) το στήσιμο και η διαχείριση διαφημιστικών paid εκστρατειών σε Premium Publishers (web & mobile), σε Programmatic δίκτυα ή σε Affiliate δικτυα & publishers. Θεωρώντας πως υπάρχει έτοιμο brief/στρατηγική (που έχει extra κόστος) και έτοιμα ad creatives για τις διαφημίσεις (δηλαδή copy, visuals, videos, animations, ή άλλα δημιουργικά που απαιτούνται στο affiliate όπως coupons, native ads) που έχουν extra κόστος:

To planning, buying & στήσιμο των campaigns:

 • Freelancers: δεν το κάνουν συνήθως
 • Agencies (Digital, Creative, Media):από €500 ανάλογα τον όγκο των εκστρατειών

Το ad server traffic management, optimization & τα reports:

 • Freelancers: δεν το κάνουν συνήθως
 • Agencies (Digital, Creative, Media): από 8% πάνω στο media budget (spending)

Ο πελάτης τιμολογείται και πληρώνει το agency εδω. Παράλληλα υποχρεούνται να αποδώσει και την εισφορά 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ για όσα ξοδεύει στις διαφημίσεις.

Η έρευνα, αξιολόγηση, paid ανάθεση, παρακολούθηση influencers ή brand ambassadors και βέβαια το reporting.

 • Freelancers: από €100/μήνα
 • Agencies (Digital, Creative, Media): από €500/μήνα αν και πλέον παρατηρείται πολλά agencies να γυρίζουν τις αμοιβές τους στην λογική της διαχείρισης κάθε ειδους media spending και άρα να χρεώνουν από 10% πάνω στο media budget (spending)

Θεωρείται αυτονόητο πως αν χρησιμοποιείς influencer tools (όπως π.χ. το HypeAuditor ή το Klear ή το Susurrus) αναλαμβάνεις το κόστος της συνδρομής τους όπου υπάρχει αν και τα περισσότερα πλέον χρεώνουν και αυτά ένα ποσοστό στο media spending.

To list segmentation, το στήσιμο automated ή custom direct campaigns, οι αποστολές & τα reports. Θεωρώντας πως υπάρχουν έτοιμες νόμιμες λίστες, έτοιμο brief/στρατηγική και σαφώς content για τις αποστολές (copy, visual, animations):

 • Freelancers: από €50/μήνα
 • Agencies (Digital, Mobile, Creative, Media): από €200/μήνα

Εννοείται πως ο πελάτης πληρώνει το κόστος της συνδρομής στο email marketing platform (π.χ. το Mailchimp ή το Moosend) ή το κόστος των SMS σε ένα mobile marketing platform (π.χ. το TextMagic ή το Apifon ή το Yuboto).

Το στήσιμο ειδικών personas ή bots, η διατήρησή τους και η χρήση τους για (νόμιμη) επέμβαση με ειδικά posts όπου χρειάζεται με σκοπό τον έλεγχο της φήμης ή της δημοσιότητας ενός brand ή την διαχείριση μίας κρίσης (λέγεται Astroturfing). Παράλληλα η παραγωγή fake ή deep fake περιεχομένου με σκοπό την επιρροή της κοινής γνώμης.

 • Freelancers: δεν το κάνουν συνήθως
 • Agencies (Digital, Creative, Media) ή Firms (PR, Reputation): από €1000/μέρα ανάλογα τον στόχο και τον αριθμό των personas (profiles) που χρησιμοποιούνται ή από €1000/persona (profile). H παραγωγή περιεχομένου ή deep fake περιεχομένου χρεώνεται extra.

Το σωστό στήσιμο υλικού γραφείου τύπου (δελτία τύπου, συνεντεύξεις, άρθρα) που είναι SEO optimized, η διανομή τους μέσω ειδικών εργαλείων, το content marketing, το off-site SEO, η συνεχής παρακολούθηση και το follow up για όλα τα παραπάνω, και το reporting.

 • Freelancers: από €50/μήνα + το κόστος ανά απόστολή
 • Agencies (Digital, Creative, Media) ή Firms (PR, Reputation): από €500/μήνα + το κόστος ανά απόστολή

Το κόστος ανά αποστολή εξαρτάται απο τα online PR tools που θα χρησιμοποιείσετε όπως (π.χ Cision ή PR Fire) τα οποία τα χρεώνετε στον πελάτη σας.

Η συνεχής βελτιστοποίηση όλων των channels & campaigns με στόχο τα εισερχόμενα φτηνά ή δωρεάν visits ή leads (inbound), την γρήγορη και φτηνή ανάπτυξη σε επιμέρους βήματα του funnel (growth hacking) ή την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων των εκστρατειών με παράλληλη μέιωση του marketing cost (performance marketing).

 • Freelancers: από €1000/μήνα
 • Agencies (Digital, Creative, Media): από €3000/μήνα και στο performance marketing χρεώνεται και ένα % στα αποτελέσματα με cliff (από ένα στόχο και πάνω)

Σημείωση: πολλοί αναφέρουν ως performance τις διαφημίσεις γενικότερα ή τις διαφημίσεις Google και ειδικότερα αυτές που εστιάζουν σε πωλήσεις που είναι εν μέρη σωστό. Παρόλα αυτά μια ολοκληρωμένη υπηρεσία performance περιλαμβάνει πολλές περισσότερες τακτικές και εργασίες.

Το σωστό στήσιμο, η συνεχής παρακολούθηση και το reporting για όλων των ειδών τα monitoring tools οπως Facebook Insights, Facebook Analytics, Twitter Analytics, Google Analytics, Reputation monitoring.

 • Freelancers: από €50/μήνα
 • Agencies (Digital, Creative, Media): από €500/μήνα

Εννοείται πως αν χρησιμοποιείτε εργαλεία για το monitoring & custom reporting με χρέωση (π.χ Report Garden, KissMetrics) ή AdEspresso), τα χρεώνεστε εσείς και τα υπολογίζετε στις τιμές σας επιμεριστικά. Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε το Google Data Studio που είναι δωρεάν.

Αυτές είναι συνοπτικά όλες οι digital & social media marketing υπηρεσίες, οι τρόποι χρεώσής τους και οι ελάχιστες τιμές τους. Ελπίζω αυτή η εμπορική στρατηγική να σας βοηθά στην δημιουργία μίας σωστής εμπορικής στρατηγικής.

Πώς μπορώ να μάθω περισσότερα για το digital marketing;

Εκπαιδευτείτε από την Knowcrunch την πληρέστερη, πρακτική και βραβευμένη εκπαίδευση στην Ελλάδα και μάθετε όχι μόνο να κάνετε όλα αυτά αλλά να παρέχετε αυτές τις υπηρεσίες σε άλλους.

Tο E-Learning Masterclass in Digital & Social & Media Marketing της KnowCrunch.

Επιπρόσθετα, μπείτε στην μεγαλύτερη και σημαντικότερη κοινότητα στην Ελλάδα το Digital & Social Media Nation, ένα group στο Facebook που ξεκίνησε το 2015 όπου συζητάμε παρόμοια θέματα. Είναι η μεγαλύτερη κοινότητα marketers στην Ελλάδα.

Το Digital Nation group στο Facebook.

Copyright © Αποστόλης Αϊβαλής. This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

--

--

Innovation, Strategy, Marketing & Digital Marketing Leader

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store